Slut med slit & släng-eran

Minns ni förr i tiden, när man sparade allt och återanvände. Innan slit & släng-eran riktigt tagit fart. Allting var så mycket dyrare då så man hade inte råd att köpa nytt hela tiden. Det är på väg tillbaka nu. Vi försöker minska på allt plastanvändande och börja med nåt mer hållbart eller nåt man kan kompostera.
Jag har även slutat med teflonpannor för ett bra tag sen och använder bara gjutjärn och rostfritt stål. Jag har kvar ett par ugnsformar i teflon, som fortfarande är hela, men när de har gjort sitt så blir det bara glas eller porslin. Stekspadar, gafflar och slevar i plast har jag också kvar än så länge, men har köpt flera i trä och kommer att göra det när de i plast har gjort sitt. Vispar i plast behöver man inte heller när man inte har nåt i teflon längre. Allt sånt kommer att så småningom försvinna.
Vi har plastpåsar som är väldigt slitstarka, lite dyrare, men man kan diska och återanvända dem, precis som man gjorde förr i tiden. När de är slut får vi se om vi köper nya, för man kan faktiskt göra egna påsar och gladpack. Man syr helt enkelt påsen i ett tunt tyg och sen bryter man små bitar av bivax, runt 3-4 cm, och placerar ut dem med ca 1-2 cm mellanrum över påsen, lägger på bakplåtspapper – både under och över – sen smälter man vaxet med ett strykjärn så tyget suger åt sej det. Man får kolla att det täcker överallt, om inte så lägger man bara en liten bit vax till och gör om proceduren. Blir det för mycket nånstans så lägger man bara ett hushållspapper över och stryker så suger den upp vaxet. Sen har man en bra förvaringspåse som kan diskas och användas om och om igen. Men det ska vara vax som en biodlare använder, inte den man kan köpa på Panduro till exempel. Gladpack gör man likadant, men då klipper man bara tyget i lagom stora bitar och slipper sy. Bra va?

20191102_114618

…här ska plastbantas, men man kan ju inte slänga allt med en gång, det får ta lite tid… le

2 thoughts on “Slut med slit & släng-eran

  1. Jag kommer inte att hoppa på det tåget, då våra sopor eldas upp och generar värme, istället för att vi ska ta hem sopor från andra länder för att få tillräckligt att elda upp, då svenskarna ger för lite. För det i sin tur gör att vi får betala dyra summor för att hantera våra egna sopor, medan andra länder tjänar på att inte behöva bygga egna sopsorteringar.
    Det är så mycket ..rent ut sagt , skitsnack runt detta med sopor och hanteringen av det.
    Men..sen är det klart att alla som vill sortera gör det, inget ont om det.
    Det är bara det där “hyckleriet” runt “vi måste sopsortera mer”, när man vet sanningen bakom det hela.

    1. Ok…hade inte en tanke på sopsorteringen, det är nåt jag inte heller sysslar med…fast jo, glas å metall

Leave a Reply