Min fina familj

Idag är det tredje december och all julpyntning är färdig här. Julklapparna är köpta och nu är det bara pepparkakor, mjuk pepparkaka och lussebullar att baka kvar, sen kan man bara njuta av julefriden.
Det är ju så härligt. Och att få vara med sin familj hela tiden känns underbart. Det var så trist tidigare när vi alltid var tvungen att lämna någon ensam och sen dela på oss på kvällarna, så jag är djupt tacksam att våra flickor kommer bra överens. Valle var ju också så himla snäll och fin, men hans sjukdom gjorde honom aggressiv. Han trodde kanske att vi tagit hem Alma för att ersätta honom, vilket absolut inte var fallet, men hur förklarar man det för honom?
Vilma börjar blomstra lite här och ibland är hon så busig och jagar Alma, som tycker det är asroligt, men det blir kanske inte så länge som hon skulle vilja. Men Vilma är ju 8 år och inte nån ungdom längre så att leka tar inte nån stor del av hennes tid, men korta stunder flera gånger om dagen är hon med. Hon snodde en liten juldekoration i form av en miniklädnypa med en tomte på, som hon råkade skjutsa in under soffbordet, och den låg hon och krafsade ljudligt efter både länge och väl. Till slut gick jag och hämtade ett avlångt föremål för att dra fram vad det nu var hon så ivrigt ville få tag på och såg att det var nåt hon inte fick ha, och med det var den leken slut. Dock satte hon fart och sprang fram och tillbaka som en vettvilling några minuter senare, så det är allt fart i den gamla damen.
Alma gillar att sitta ute på balkongen och spana efter duvorna, för några tornseglare har vi inte vintertid, möjligtvis en och annan talgoxe som kommer och kollar om det finns nåt att äta i de stora ljusamplarna, som faktiskt inte är helt olik en fågelmatbehållare. Ingen av Valle eller Vilma har nånsin velat vara ute så länge när det är minusgrader, så nu förstår man att hon är sibirisk med sin tjocka, isolerande päls. Och så har hon ett friskt hull på kroppen. Det har även Vilma och det är en stor kontrast till vad jag är van med som haft en väsentligt tanigare Valle att klappa och bära på.
Håkis kommer också hem efter jobbet mer nu, han behöver inte hem varannan dag, så han ska sänka temperaturen i stora garaget och ta hit allt som inte tål kyla och ha i garaget här. Det är ju fjärrvärme så ingen högre kostnad för mej.

Och familj, förresten, är inte två vuxna och barn. En familj är en hoper individer som lever tillsammans. Vilken art man tillhör är oväsentligt. Vilket kön man tillhör är oväsentligt. Vad som är väsentligt är att man trivs och vill vara ihop.

…finaste flickorna… 

Leave a Reply