Det här med sj- å tj-ljud

…är inte så självklart för alla så här kommer en liten upprepning.

Sj-ljud

Schäfer
Genre
Skjorta
Skön
Stjärna
Jalusi
rsöka
Choklad
Station
Diskussion
Shorts
Garage

…m.m…

I delar av södra Sverige används det bakre sje-ljudet, vilket är ett ach-likt ljud som uttalas vid tungroten med mindre rundad och öppnare mun, och kan påminna om en lätt harkling eller motsvarande ljud i nederländska.

I Mellansverige används det mellersta sje-ljudet, och uttalas med rundad och relativt sluten mun.

I norra Norrland används i stället det främre sje-ljudet, som uttalas med tungspetsen uppåt, nära tandvallen.

Tj-ljud

Kyrka
Tjock
Kjol

Tj-ljudet kan beskrivas som ett icke tonande j-ljud. (Man säger j, men istället för att ljuda så blåser man).

Ach-ljud

Achtung
Auch
Noch

Ach-ljudet eller Ach-laut är beteckningen för det tonlösa frikativa ljud i tyskan som oftast motsvaras av stavningen ch efter vokalerna a, o, u. I det internationella fonetiska alfabetet betecknas det som [x] och [χ].

Ach-ljud förekommer, förutom i tyskan, även i följande indoeuropeiskt språk: grekiska, nederländska, polska, ryska, spanska, slovakiska, tjeckiska och persiska. Ett liknande ljud förekommer också dialektalt i svenska som variant till sj-ljudet(och kallas ibland “bakre sj-ljud”).

…fast ordet check uttalar jag inte med sj-ljud utan som tjeck å käck…har aldrig hört någon annan heller säga “sjeckhäfte” vare sej med bakre, främre eller mellersta sj-ljudet, så undantag finns…fast det kanske är dialektalt det oxå…

2 thoughts on “Det här med sj- å tj-ljud

Leave a Reply