Apropå drömtydning

Med tanke på mitt tidigare inlägg så vill jag bara säga att det inte är sån där oseriös drömtydning jag har i åtanke. Dvs att “om jag drömmer om en hackspett så kommer jag snart att vinna pengar å bygga ett hus”…typ.
Nej, jag menar riktig drömtydning. Seriös drömtydning som inte har med framtidsförutseende att göra utan helt enkelt hjärnans sätt att i bilder bearbeta allt vi gått igenom å funderat på under dagen/veckan.

Ibland kan det nämligen vara bra att lita på sina drömmar. Det gäller bara att förstå dem. Hjärnan fungerar så att den lagrar allt vi känner å är med om. Vi har egentligen alla svar om oss själva inom oss, men de kan vara svåra att få fram i dagliga livet, för vi tar in så många intryck från ljud, dofter, bilder m.m. Det blir lite kaotiskt, men innerst inne bär vi ändå svaren, för vi känner igen dem om någon annan råkar påtala/påvisa det. Det är såna gånger vi känner en AHA-upplevelse eller att “alla pusselbitar faller på plats”.

I drömmen försöker hjärnan reda ut alla begrepp. Men hjärnan visar inte i ord vad du borde göra eller vad det är du känner. Den visar i bilder. Därför är det inte alltid så lätt att förstå, men jag ska ge ett par exempel.

Ex 1) En kvinna drömde att hon var lastbilschaufför å skulle köra ett lass med glas, men det skedde en olycka å alla glas gick i kras. Hon kände konstigt nog ingen panik utan ringde bara ett samtal å personen kom å hämtade henne därifrån.
I verkliga livet var det där jättekonstigt för henne, för hon hade aldrig kunnat bara lämna det utan skulle i panik försöka ordna upp allt. Men när hon fick hjälp av en drömtydare så kom hon fram till följande.
Drömmen handlade om hennes man. Han var lastbilschaufför. Å hon kände att deras äktenskap hade gått i kras, därav glasen. Å eftersom hon i drömmen bara kunde lämna allt utan ångest så gjorde hon det i verkliga livet oxå. Hon lämnade mannen å mådde jättebra efteråt. Det var det bästa hon gjort i hela sitt liv, tyckte hon.

Ex 2) En kvinna drömmer att hon är ute någonstans med sina arbetskamrater. Helt plötsligt kommer en björn. Hon är så rädd å känner sån ångest att hon vaknar på natten å vill inte somna om av rädsla att fortsätta drömmen.
Med hjälp av drömtydning kommer hon fram till att det handlar om jobbet. I verkliga livet har det hänt nåt som gjort att hon inte riktigt litar på sina arbetskamrater. Hon känner igen känslan från när hon var liten å var lite mobbad. Hon vill inte bli det nu i vuxen ålder. Hon trivs annars på sitt jobb å vill fortsätta med det, därför är hon rädd att det ska tas ifrån henne. Det finns alltså en hotbild på hennes arbete.
I drömmen är björnen hotbilden mot henne å arbetskamraterna.

Nu kan man faktiskt ändra på hela situationen genom att istället för att vakna kallsvettig å vägra somna om igen, vilket gör att problemet kvarstår, så ska man gå in i drömmen igen å konfrontera björnen. Låter det flummigt? Det är det inte.
Hjärnan är programmerbar. Om du går in i drömmen å konfronterar björnen så ändrar du din inställning till problemet. Från att ha varit rädd intar du nu försvarsställning. I drömmen kanske du tar upp en stor gren som du svingar mot björnen av all din kraft. I verkligheten konfronterar du dina arbetskamrater på fikarasten genom att berätta vad du känner å fråga vad som har hänt, varför det plötsligt blivit en förändring i kamratskapet.

Det är inte helt fel att lyssna å lära av sina drömmar. De kan berätta mer än du tror om dej själv å ditt liv. De kan ge råd om hur du ska gå till väga. Det gäller bara att förstå dem rätt å komma på hur du bäst ska använda dej av dem.

Leave a Reply